Floating

Testbild

Flyt bort stress och smärta med Floating!

Floating är en behandling som innebär att du flyter i en stor tank med saltvatten, och är bl.a effektiv mot långvarig stressrelaterad smärta. Det visar bl.a. en studie från 2006 vid Karlstads universitet, ledd av professor Torsten Norlander. Studien uppdaterades i oktober 2007 i en ny forskningsrapport.

"Det här är personer som ofta provat många olika behandlingar tidigare. Flera av dem hade fått diagnosen ”utbrändhet”. Det är personer som har allra störst behov av avslappning, men eftersom de är så uppe i varv fungerar inte vanliga avslappningsmetoder", säger professor Torsten Norlander.

Floating användes av NASA inom rymdforskningen redan på 1950-talet, vid utredning om vad som faktiskt sker med människokroppen när den får vila i ett fullständigt viktlöst tillstånd. Flera forskningsprojekt med idrottare har visat resultat på minskade muskel- och spänningssmärtor samt ökad förmåga till kreativ visualisering, det vill säga en form av mental träning.

I samband med min flytt från Jönköping till Sandhem var jag tyvärr på grund av platsbrist tvungen att avsluta min älskade floating. Jag hoppas framöver när situationen så tillåter öppna upp en ny floatingverksamhet.

Hälsovinster med floating

Resultaten från forskningen kring floating kan sammanfattas med att floating ger:

 • Smärtlindring
 • Minskad stress
 • Minskad ångest
 • Minskad depression
 • Ökad energi
 • Minskad negativ affektivitet (handlar om självkänsla och om hur man ser på sig själv)
 • Gynnsamma effekter på blodtryck
 • Minskad konsumtion av smärtlindrande läkemedel
 • Minskad konsumtion av alkohol
 • Resultaten är bestående över längre tid
För vem passar floating?

Floating är särskillt bra för dig som upplever något av följande:

 • Spänd muskulatur
 • Stressad, kanske t.o.m utbränd
 • Värk, psykiskt/fysiskt
 • Sömnsvårigheter
 • Blodcirkulationsproblematik
 • Fibromyalgi
 • Reumatism
 • Whiplash
 • Eksem/ Psoriasis
 • Mental träning/ målbildsorientering (för bl.a idrottare)
 • "Bara" vill ha en stunds avkoppling.!

Alla som vill uppnå total avslappning, oavsett värk eller inte, kan floata. Floating är också bra för I dagens stressade samhälle behöver vi verkligen något som får varje enskild muskel och organ i kroppen att vila fullständigt.

Lider du av epilepsi eller svårare sjukdomar?

Dock vill jag personligen göra restriktioner inför personer med t.ex. epilepsi och svårare psykiska sjukdomar såsom schizofreni. Vidare är det direkt olämpligt ur hygieniska skäl att bada vid t.ex.smittosamma hudsjukdomar, blödande sår och menstruation. Bär du på någon som helst smittsam sjukdom ska du avstå från att använda en offentlig floatingtank! Psoriasis räknas dock inte till smittosamma sjukdomar. För den kategorin är det tvärtom ofta mycket bra att floata.

Är du handikappad?

Välkommen på studiebesök och undersök lokaliteterna innan du bestämmer dig. Jag har ingen hiss-anordning för nedsänkning i tanken, men det brukar lösa sig ändå, med lite kraft & framförallt vilja från oss bägge. Vid osäkerhet om lämplighetsfaktor, var vänlig rådgör med din läkare.


Vid osäkerhet om lämplighetsfaktor, var vänlig rådgör med din läkare.

För arbetsgivare - Företagsfloating

Avdragsgill friskvård. För arbetsgivare gäller samma rätt till avdrag avseende Floating-REST som vid t.ex. massage.

Fördelar med Floating-REST för företaget:

 • Personalen blir friskare och mår bättre.
 • Arbetsgivaren betalar inte arbetsgivaravgifter för behandlingskostnaden.
 • Kostnaden för behandlingen är avdragsgill.
 • Den anställde blir inte förmånsbeskattad.

Vad gäller egentligen för regler vid avdrag för friskvård? Läs mer på Skatteverkets sida om avdrag.

Hur går det till när man floatar

När du bokar tid får du instruktioner om vad du bör tänka på innan, t.ex. att ta med badhandduk, tvål och schampoo, dvs. sånt som du i vanliga fall tar med dig till badet. Badbyxa behövs ej, det är skönt att ligga så fri som möjligt, men kvinnor kan t.ex. ha problem med sköra slemhinnor och då kan det vara skönt med en bikinitrosa (ren sådan givetvis). 

Hos oss får du låna följande:

 • En liten handduk in till tanken (ifall du behöver torka av dig i ansiktet), 
 • Öronproppar (troligen inte särskilt bra för hörselgångarna med saltvatten längre tider, även att det är Epsomsalt) 
 • Dusch-mössa, om du vet med dig att du har rikligt håravfall (enbart för att håret inte ska slagga igen pumpen). Nyfärgad i håret? Skaffa dig en riktig simmar-mössa, såtillvida du faktiskt inte vill ha blekta slingor.

Jag har en stor, rymlig tank, ungefär som en dubbelsäng av vatten, i nivå av brösthöjd avseende väggar och tak. Så tank är egentligen en felaktig benämning, det finns ingen som helst risk för klaustrofobi. Jag har många klienter som har uttalad klaustrofobi, faktiskt kan uppemot hela 40% av kvinnorna uppge besvär med att stänga in sig i trånga utrymmen men det är ingen som hittintills har kommit ut ur min tank i förtid. Tvärtom! De vill stanna längre...

Beställ ett studiebesök

Ring och be om ett studiebesök om du är osäker. En mycket tveksam presentkorts-kund till mig berättade följande efteråt;

"Tack, Maarit för din information vid studiebesöket, vilket gjorde så att jag vågade boka in ett flyt och testa överhuvudtaget... Det här är det bästa jag har gjort! Och jag kommer definitivt göra det igen!" 

Ett floatingtillfälle tar ca 1 tim 15 min, avsett god tid för detta så att du slipper rusa iväg till något annat inbokat. Väl på plats får du ytterligare några korta instruktioner om hur du går till väga.

Följande sker vid floating

Du duschar kropp och hår mycket noggrant före badet. Likaså är det viktigt, för hygienens skull, att verkligen skölja av tvål- och schampoo-rester lika noggrant. Sköts inte detta, riskerar du att debiteras för extra rengöring av tanken. Därefter är det dags att gå in i tanken och sätta dig där du ska ligga under floatingtillfället. Stäng dörrarna och lägg dig ner i vattnet, alldeles bredvid friskluftsintaget. Den inbyggda ventilationen ser till att det inte blir kvavt inne i tanken.

Du flyter med hela kroppen

Eftersom det är mycket hög salthalt, mellan 30-40% i vattnet, så flyter du upp med hela kroppen. Du svävar och upphör att känna av tyngdkraften. Det går åt ungefär lika mycket kraft att sänka armen i vattnet som att lyfta den. Lek gärna i början för att känna den märkliga effekten! Kanske upplever du nu att vattnet är så mjukt och lent.

Speciellt salt med välgörande effekt

Vi använder Epsomsalt, ett magnesiumsulfat, som utöver hög halt av magnesium även innehåller kalcium, kol och syre. Epsomsalt används traditionellt runt om i världen på olika hälso och SPA-anläggningar, just för de goda egenskaperna den har för att lindra t.ex. svullnader och dämpa smärta. Saltet har också mycket välgörande effekt på hud och hår, särskilt välgörande för de med psoriasis.

I det här viktlösa tillståndet, slappnar äntligen dina muskler och organ av. Härnan som frigörs till ca 90% pysslar med annat än under "vardagsjaget" och ser till att återställa balansen i din kropp. Nervbanor börjar leta sig ut till de rätta vägarna igen. Blodcirkulationen kommer igång. Kanske känner du av blod- och nervbanor genom en kittlande känsla, ofta utanpå kroppen, men det är bara hjärnan som spelar dig ett spratt. Hjärnan registrerar inte längre gravitation, balans eller tid och rum... Den blir nu ledig för att producera endorfiner, serotin, immunförsvarsämnen m.m.

Skillnaden mellan luft och vattenytan suddas ut, övriga sinnen går ner i varv, vilket ger dig möjlighet till maximal avkoppling och välbefinnande. 

45 minuter i floatingtanken

Du ligger i vattnet 45 minuter med eller utan ljud och ljus, du bestämmer själv hur du vill göra och vad som är bäst för just dig. De flesta väljer att ha lamporna tända tills de har lokaliserat sig i tanken, sen släcker de.

Om du inte har med någon favorit-CD, eller för en del personer som föredrar tystnad rakt igenom, rekommenderar vi en standardskiva, vilket innebär lite avslappnande musik före ca 30 minuters tystnad.

Du "väcks" därefter igen av en något mer uppiggande låt som talar om att det är dax att gå upp. Har du somnat in ordentligt och inte hör musiken, var bara lugn! Vi väcker dig! Försiktigt knackar vi på, när det är dags för uppvaket. En del somnar nästan omedelbart, andra gör det inte under hela behandlingen. Det är så olika från person till person. Det bästa är om man inte riktigt vet om man har sovit eller inte. Då har man verkligen befunnit sig i "Nirvana" - mittemellan vaken- och drömland.

De flesta tycker ändå att tidsuppfattningen försvinner och att man får ett annat mediativt tänkande... En del tycker att en kvart försvinner, andra ett kvarts sekel! Oavsett om man faktiskt sover eller inte; Rapporter talar om att dessa 45 minuter kan motsvara mellan fyra och sex timmars sömn! 

När det är tid att gå upp så öppnar du enkelt dörrarna, ställer dig upp och låter det mesta av vattnet rinna av dig innan du går ur tanken, detta för att det inte ska bli allt för stor saltavdunstning. Nu är det dax att duscha samt relaxa en kort stund innan vardagen tar vid igen. Välkommen ut på ett glas vatten.

Har du en stund över innan vardagsstressen tar vid igen, så bjuder vi dig gärna på en kopp te. Ekologiskt odlat ört-te, om du, som vi, föredrar det.

Reningsprocessen har börjat i din kropp

En viktig rensningsprocess har påbörjats i din kropp; Tillför gärna mer vätska (vatten framförallt, men även örter eller grönt/ rött/ vitt te) under resterande dag/ kväll för att underlätta kroppens hantering av slaggprodukter.

Tänk också före behandlingen på att vara steget före, försök planera dagen därefter så att du inte direkt behöver börja stressa upp kroppen igen.

Kroppen är behagligt avslappnad efter en floating, låt den njuta av det en stund innan du låter vardagen komma tillbaka!

Vad är det som händer i kroppen vid floating?

Det verkar som om flytbehandling är ett effektivt sätt att utlösa kroppens avslappningsrespons. Nivåerna av adrenalin, noradrenalin samt kortisol, dvs stresshormonerna, sjunker under och efter flytbehandling. Behandlingen får dessutom ökad effekt genom att prolaktin = livskraftshormoner, utsöndras i större mängd. Efter en behandlingsperiod på sammanlagt sju veckor var 22 procent av deltagarna i flytgruppen helt smärtfria och 56 procent upplevde en klar förbättring.

Slutsatsen är att nästan 80 % blir bättre genom att floata! Anette Kjellgren skrev en avhandling om floating vid Göteborgs universitet redan år 2003. Studier utfördes vid Karlstads Universitet med inriktningen om att forska bl.a. om behandling av kroniska muskelspänningssmärtor och utmattningstillstånd. Sedan dess har studierna utökats, vilket ytterligare bekräftar resultaten. 

Forskning om floating

Vad säger forskarna?

I dag pågår många forskningsprojekt om floatingens effekter på både kropp och själ. Idrottsmän kontra mental träning, finns det en hel del forskning kring. Fysiskt har man bl.a. sett effekter som smärtlindring och sänkt blodtryck. Forskningsresultaten visar även på psykiska effekter så som minskad stress, snabbare inlärning och ökad kreativitet. Internationella forskningsresultat visar bl.a. på mycket goda resultat för olika sjukdomar/skador såsom reumatism, fibromyalgi, spasticitet och whiplash.
Ännu återstår det till stor del att påvisa vad floatingen kan göra själsligt, då "själen" kan anses vara ganska "flummigt" begrepp för många, och då är det ju kanske inte lika intressant att forska i eftersom det ju givetvis inte ges lika mycket anslag till sådan forskning. Men de fåtal studier som finns påvisar att det är fullt möjligt med upplevelser av att möta Gud, att kontakta sitt "högre jag", minnas tidigare liv osv.

”Floating ger en mycket djup och välgörande avslappning och är ett billigt och effektivt sätt att minska stress och smärta. Det ger inga biverkningar och hittills finns INGA negativa resultat”
- Anette Kjellgren, Forskare inom Floating (R.E.S.T)

”Avslappning i flyttank kan vara en alternativ behandlingsform för att minska stress eller lindra långvarig smärta,
med hjälp av en metod som är säker och helt utan biverkningar”
- Sveriges Psykologiförbund

”Är du stressad? Värker det i nacke och rygg? Lägg dig då och flyt i en mörk och tyst saltvattensfylld tank.
Det hjälper.”
- Göteborgs Universitet

 

Artiklar om floating mm.

Försäkringskassan godkänner flytmetod
Kreativitet och idrott - Stefan Gerleman
Leva nr 4 2006 - Anette Kjellgren
Viktlös upplevelse i Jönköping
pifnytt_2008_Magnesiumsulfat
Det flyter på för Gerleman - Artikel JP 101230

Är du intresserad av att få veta ännu mera om floating rekommenderar jag dig att besöka Svenska Floatingförbundets samt Restingwells hemsidor som ger dig mer utförlig information. Där hittar du fler artiklar, adresserna hittar du under länkar.